Βουλευτήριον (περί το 500 και 416/5-409/6 π.Χ.)
Στα χρόνια περί το 500 π.Χ. ή λίγο αργότερα χτίστηκε κατά μήκος της δυτικής πλευράς της Αγοράς, στα βόρεια του Κτιρίου F και εν μέρει πάνω από το Kτίριο D, ένα ευρύχωρο οικοδόμημα, σχεδόν τετράγωνης κάτοψης. Κατά πάσα πιθανότητα διέθετε πέντε υποστηρίγματα στο εσωτερικό του, όμως κανένα άλλο ίχνος εσωτερικής διαρρύθμισης του χώρου δεν έχει διασωθεί. Το σχέδιο, το μέγεθος και η θέση που κατέλαβε οδήγησαν στην ταύτισή του με το Παλαιό Βουλευτήριον, που λειτούργησε ως έδρα του πολυμελούς νομοθετικού σώματος της Βουλής των Πεντακοσίων, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένους (το αποτελούσαν 50 βουλευτές από κάθε μία εκ των δέκα νέων φυλών της Αττικής), αντικαθιστώντας την προγενέστερη Βουλή των Τετρακοσίων. Εδώ πρέπει να φυλασσόταν και το δημόσιο αρχείο της πόλης, το οποίο στεγάστηκε στο Μητρώο στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Το Παλαιό Βουλευτήριον καταστράφηκε με την περσική εισβολή του 480 π.Χ. στην Αθήνα και επισκευάσθηκε μετά το τέλος των Περσικών Πολέμων (479 π.Χ.).
Κατά την περίοδο 416/5-409/6 π.Χ. ένα Νέο Βουλευτήριον οικοδομήθηκε αμέσως στα δυτικά του παλαιότερου, στις παρυφές του Αγοραίου Κολωνού. Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι που υπαγόρευσαν την ανέγερσή του καινούριου κτιρίου, από το οποίο δεν έχει διατηρηθεί παρά μόνο ένα μικρό μέρος του, όχι ικανό να μας δώσει μια επαρκή ιδέα των πλεονεκτημάτων που προσέφερε εν συγκρίσει με τον προκάτοχό του, που ακόμη στεκόταν ακέραιος κατ’ εκείνους τους χρόνους. Το Νέο Βουλευτήριον, που φιλοξένησε τις καθημερινές συνεδριάσεις της Βουλής των Πεντακοσίων (με εξαίρεση τις μέρες αργίας) μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ήταν μάλλον μια ευρύχωρη αίθουσα με παράθυρα και ξύλινα εδώλια αμφιθεατρικά τοποθετημένα, με είσοδο στην νοτιοανατολική γωνία και στοά στην νότια πλευρά του. Την ίδια περίοδο κατακευάστηκε στην νοτιοανατολική γωνία του Παλαιού Βουλευτηρίου και μετέπειτα Μητρώου μνημειακό πρόπυλο που συνέδεε λειτουργικά τα κτίσματα του τριγύρω χώρου (Βουλευτήριον, Μητρώον, Θόλος).
Η νοτιοδυτική γωνία της Αγοράς κατά τον ύστερο 5ο αι. π.Χ. με την Θόλο στα αριστερά (περ. 370 π.Χ.), το Παλαιό Βουλευτήριον στα δεξιά (περ. 500 π.Χ.) και το Νέο Βουλευτήριον πίσω (περ. 415-406 π.Χ.). Στο βάθος πίσω δεξιά το Ηφαιστείον (460-450/48 π.Χ.).
Κάτοψη του Κτιρίου F και του Παλαιού (αρχαϊκού) Βουλευτηρίου.
Κάτοψη του Παλαιού Βουλευτηρίου επί των υπαρχόντων καταλοίπων του κτιρίου.
Σχεδιαστική αποκατάσταση του εσωτερικού του Παλαιού Βουλευτηρίου.
Κάτοψη του Νέου Βουλευτηρίου επί των σωζόμενων καταλοίπων του κτιρίου.
Πρόπυλο του Βουλευτηρίου.
|