Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος (α΄ ήμισυ 6ου αι. π.Χ.)
Το ιερό ιδρύθηκε στο α΄ ήμισυ του 6ου αι. π.Χ. από τον τύραννο Πεισίστρατο στον χώρο που εκτείνεται στα ανατολικά των καταλοίπων του μυκηναϊκού ανακτόρου της Ακροπόλεως. Είναι πολύ πιθανό να λειτούργησε ως παράρτημα του ιερού της Βραυρώνας, γενέτειρας του Πεισιστράτου και κατεξοχήν τόπου λατρείας της Αρτέμιδος (εκεί βρισκόταν και το λατρευτικό ξόανο της θεάς, που κατά την παράδοση είχε φέρει η Ιφιγένεια από την Ταυρική Χερσόνησο). Ελάχιστα υπολείμματά του σώζονται σήμερα.
Το τέμενος διαρθρώνεται σε ακανόνιστο ορθογώνιο σχήματος Π, με είσοδο στη βορειοανατολική πλευρά του, που επικοινωνούσε με την πομπική οδό μέσω επτά βαθμίδων λαξευμένων στο βράχο. Κατά μήκος του νότιου τείχους της Ακρόπολης εκτεινόταν κιονοστήριχτη στοά με πρόσοψη προς βορράν, στα δύο άκρα της οποίας (ανατολικό και δυτικό) προεξείχαν προς βορράν δύο πτέρυγες, περικλείοντας τον ιερό χώρο. Το δυτικό τμήμα του τεμένους εφαπτόταν στο μυκηναϊκό τείχος. Σε μία από τις πτέρυγες στεγαζόταν το ξύλινο λατρευτικό άγαλμα της Αρτέμιδος, που παρίστανε τη θεά μητροπρεπή, σε καθιστή στάση.
Στο β΄ ήμισυ του 5ου αι. π.Χ. το ιερό δέχθηκε σημαντικές τροποποιήσεις από τον Μνησικλή, ο οποίος το προσάρμοσε στο γενικώτερο σχέδιο των νέων Προπυλαίων. Το 346 π.Χ., κατά τον Παυσανία, προστέθηκε στο ιερό και δεύτερο άγαλμα της Αρτέμιδος, έργο του Πραξιτέλους.
|